A pálinka hígítása

Bármikor előfordulhat olyan eset, hogy ajándékba kapunk pálinkát, de túl erősnek érezzük, vagy a lefőzött pálinkánkat hígítani szeretnénk. Hazai szokás szerint 50%V/V körülire főzzük le pálinkánkat, párlatunkat. Mindenképp érdemes kipróbálni ugyanezt az italt alacsonyabb alkoholtartalommal, ugyanis a nemes gyümölcsből készített párlatok értékei alacsonyabb (40-48%V/V) alkoholtartalom mellett teljesednek ki. Ízében, aromájában, illóanyagaiban gazdagodik, az alkoholdominancia csökkenésével előtérbe kerülnek a gyümölcsre jellemző íz és illat alkotórészek.

Az alábbiakban két hígítási módszerrel ismerkedhetünk meg:

  1. Hígítás képlet segítségével:

A képlet használatához ismernünk kell a hígítandó pálinkánk alkoholtartalmát és térfogatát (mennyiségét literben), illetve tudnunk kell, hogy milyen erősségűre szeretnénk hígítani azt.

Vh = (Vk x %k) / %h    ahol

Vh         a higított párlat térfogata

Vk         a kiindulási párlat térfogata

%k        a kiindulási párlat alkoholtartalma térfogat %-ban

%h        a higított párlat alkoholtartalma térfogat %-ban

Példa: Az egyszerűség kedvéért 1 liter (100 cl), 52%V/V-os hígítandó pálinkából indulunk ki, amit 48%V/V-osra szeretnénk hígítani:

Vh = (100cl x 52%) / 48% = 108,33 centiliter

A hígítás utáni térfogatból kivonjuk a hígított párlat térfogatát: 108,33 cl – 100 cl = 8,33 cl vizet kell hozzáadni az eredeti párlathoz, hogy a kívánt 48%V/V-ot elérjük.

 

  1. A rövidített keverési táblázat:

A táblázat segítségével könnyen meghatározható a hígításhoz szükséges víz mennyisége, amely 1 liter nagyobb alkoholtartalmú párlathoz adandó, hogy a kívánt kisebb erősségű legyen. A táblázat számol az összehúzódással (kontrakcióval) amely alkoholtartalmú folyadékok és víz elegyítésekor következik be. Erről bővebben a későbbiekben olvashat.

tablazatok mod1

Az előbbi táblázat ugyan tartalmazza a hígítási adatokat 37,5%V/V alatti párlatokra vonatkozóan, ezek azonban már nem nevezhetők pálinkának a Pálinkatörvény értelmében.

A táblázatból könnyen kiolvasható, hogy ha van 1 liter (100 cl) 52%V/V-os pálinkánk, amit 48%V/V-osra szeretnénk hígítani, akkor 8,6 cl vízre van szükségünk. Ez az érték némi eltérést mutat az előbb bemutatott hígítási számítás végeredményéhez képest, ez a kontrakció.

A bemutatott példa alapján látható, hogy nem nagy mennyiséggel, hozzávetőlegesen 0,27 centiliterrel kell megemelnünk a hígításhoz szükséges víz mennyiségét a példában megadott 1 liter pálinka 52%V/V-ról 48%V/V-re hígításakor, ha a táblázat alapján hígítunk.